Outline oplossing ontwerp vraag
Het is nog veel te vroeg om echt over een oplossing na te denken, maar er vormt zich nu al een paar weken langzaam aan een oplossing in mijn hoofd. Deze moet ik even opschrijven, zodat ik het los kan laten.
De oplossing is tweeledig, namelijk:
- Omgeving manipulatie
- Gewoontes aanpassen
Omgeving manipulatie
Het doel van de omgeving manipulatie is het creëren van een slaapgolf; een moment waarop je niks liever wilt dan heerlijk in bed kruipen. Hiervoor gebruik ik omgevingsfactoren om de gewenste hormoonbalans te bereiken waardoor deze slaapgolf wordt opgewekt en je makkelijk inslaapt.
Licht
Blauw licht (460nm tot 480nm & 6250k tot 6500k) onderdrukt de melatonine productie. Dit hormoon heb je nodig om in slaap te vallen. Minder blauw licht in de avond en meer in de ochtend kan het vele malen makkelijker maken om in slaap te vallen en energiek aan de dag te beginnen.
Intensiteit heeft alleen invloed binnen dit specifieke spectrum blauw licht.
Temperatuur
Als je lichaamstemperatuur te hoog is kan je niet goed inslapen en slaap je minder goed door (onrustiger). Het manipuleren van de omgevingstemperatuur kan helpen om dit proces op gang te brengen. De grafiek laat zien dat er maar een kleine verandering nodig is om dit voor elkaar te krijgen.
Gewoontes aanpassen
We hebben als maatschappij en als individu meerdere gewoontes ontwikkeld die regelrecht tegen ons bioritme inwerken. Door bepaalde gewoontes aan te passen kun je je bioritme flink optimaliseren.
De onderstaande gewoontes zijn zeker niet de enigen die je kunt aanpassen met een stabieler bioritme tot gevold. Ik wil echter niet alles proberen aan te passen omdat het aan de ene kant te complex wordt voor de gebruiker en aan de andere kant ik rekening moet houden met de tijdsdruk van dit project.
Bedtijd
Wanneer je naar bed gaat en wanneer je er weer uit komt heeft uiteraard veel invloed op je bioritme. We schijnen echter te denken dat we niet altijd om dezelfde tijd naar bed zouden moeten gaan, we kunnen in het weekend immers uitslapen. Dit kan funest zijn voor je bioritme.
Actieve periodes
Als je lichamelijk actief (bv. hardlopen) of gestresst bent maakt je lichaam cortisol aan. Dit neefje van adrenaline is een soort van tegenovergestelde van het slaaphormoon melatonine. Het gevolg is dat je pas kan slapen als je cortisol spiegel weer is gedaald en dat kost tijd. Het goed plannen van actieve en stressvolle perioden kan zo bijdragen aan het makkelijker inslapen en doorslapen.
Informeren
Je kunt iemand wel vertellen wat hij moet doen, maar weinig personen zullen het nut inzien als ze niet verteld wordt waarom. Door de gebruiker regelmatig kleine brokjes informatie te geven, kun je ze over tijd veel leren. De app/platform Knowingo gebruikt deze methode en wordt zeer enthousiast onthaald.
De focus van deze informatie is altijd praktische toepassing waardoor de gebruiker zijn bioritme nog beter kan maken.
Overige ideeën
Overige ideeën en notities.
- Gamification—Bioritme score, achievements, competition & levels.
- Habit changing—Habitica app, Today app etc.