A+ A A-

Vragenlijst 1 resultaten en analyse

Om een algemeen beeld te krijgen van hoe veel mensen hun telefoon gebruiken rond bedtijd heb ik een korte vragenlijst van 6 vragen gemaakt. https://goo.gl/forms/L0ECJwuORWK7mPdt1

Benodigd aantal reacties: 10+ [Behaald]
Dit is meer een steekproef dan een volledig onderzoek, daarom is het niet nodig om super veel reacties te krijgen. Mocht ik later nog meer reacties nodig hebben dan zal ik de vragenlijst veel breder uitrollen. De lijst is verstuurd naar een aantal Whatsapp groepen waarin ik actief ben. De reacties komen daardoor voornamelijk van vrienden van mij. Het vragenlijst is anoniem ingevuld.

Analyse

15 reacties

Gebruik je je telefoon in bed voor je gaat slapen?
11 (73,3%) van de respondenten gebruikt zijn telefoon voor het slapen gaan
7 (46,7%) van de respondenten zegt het tussen de 15 en 30 minuten te gebruiken
4 (26,7%) van de respondenten zegt het minder dan 15 minuten te gebruiken

Afgaand op persoonlijke ervaring zullen deze tijden waarschijnlijk iets langer zijn. Je verliest makkelijk de tijd uit het oog in deze situatie.

Waarom gebruik je je telefoon in bed voor je gaat slapen? Dit is de belangrijkste vraag van de lijst, maar ook degene die het moeilijkst is om te beantwoorden, omdat de respondent moet reflecteren op eigen gedrag. Dit is ook de enige vraag met een overige optie. Sommige respondenten hebben de overige optie gebruikt om te vertellen wat ze doen ipv waarom. Bij die antwoorden heb ik de reflectie voor ze gedaan. Overige antwoorden zijn schuin gedrukt.
2 (13,3%) van de respondenten zegt dit nooit te doen.
1 (6,7%) van de respondenten heeft mogelijk problemen met de hoeveelheid van gebruik van de telefoon. [Omdat mensen mij niet met rust kunnen laten]
2 (13,3%) van de respondenten heeft mogelijk een significant probleem met zijn bioritme. [Omdat ik niet kan slapen & Youtube kijke tot ik in slaap val]
9 (60,0%) van de respondenten gebruikt zijn telefoon om te kalmeren voor ze gaan slapen. [Om tot rust te komen & Het is het ideale moment om alles even rustig bij te werken & Nieuws lezen & Spelletje spelen & YouTube bij het tandenpoetsen en soms afkijken in bed & Vrijetijdsbesteding om actueel te blijven (nieuws, vlogs). Dit vind ik prettig om op deze manier mijn dag af te sluiten.]
1 (6,7%) van de respondenten geeft aan niet te weten waarom hij zijn telefoon gebruikt. Dit is wellicht de meest interessante reactie.

Heb je wel eens meegemaakt dat je midden in de nacht nog steeds op je telefoon aan het scrollen was?
Een mogelijke indicatie van een probleemsituatie bij de respondent.
5 (33,3%) van de respondenten heeft dit nog nooit meegemaakt. Dit kan duiden op een stabiel bioritme.
6 (40%) heeft dit wel eens meegemaakt. Hier zijn geen conclusies uit te trekken. Het is niet goed, maar ook zeker niet zorgwekkend.
2 (13,3%) heeft dit regelmatig. Dit kan duiden op een onstabiel of fluctuerend bioritme.
2 (13,3%) heeft dit (bijna) dagelijks. Dit is zeer zorgwekkend en kan duiden op een significant probleem met zijn bioritme. 1 van deze 2 heeft bij de vorige vraag ook een zorgwekkend antwoord gegeven.

Gebruik je Nightshift (iOS), Twilight (Android) of een gelijkwaardig programma? (zie voorbeeld in afbeelding)
Er zijn simpele, doch krachtige tooltjes om je te helpen het negatieve effect van je telefoongebruik tegen te gaan, maar gebruiken mensen die wel?
3 (20,0%) van de respondenten heeft hier nog nooit van gehoord. Dat viel te verwachten, ik kom regelmatig mensen tegen die dit tegen mij zeggen.
7 (46,7%) van de respondenten weet wel wat het is, maar gebruikt het niet. Dit is verassend veel. Waarschijnlijk hebben ze geen idee waarom ze dit zouden moeten willen gebruiken.
2 (16,7%) van de respondenten gebruikt dit soms handmatig.
3 (20%) gebruikt dit altijd (automatisch). Dit is veel dan ik had verwacht, zeker omdat een flink deel van de respondenten mede-studenten CMD zijn. Ik had daardoor meer gebruik van dit soort anti-blauw filters verwacht.

Waar ligt je telefoon als je slaapt?
Een makkelijke vraag tussendoor die veel kan vertellen over de collectieve afhankelijkheid van de telefoon.
1 (6,7%) van de respondenten heeft zijn telefoon buiten armlengte liggen. Dit was te verwachten, maar is een goede indicatie van waarom het niet gebruiken van je telefoon een paar uur voor je gaat slapen geen ontwerp optie is.
8 (53,3%) van de respondenten heeft de telefoon naast het bed liggen, de ovrige 6 (40%) heeft het in bed liggen.

Gebruik je je telefoon in bed als je wakker wordt?
Een vergelijking tussen de avond en de ochtend. Dit kan ook onderliggende redenen voor gebruik naar boven brengen.
5 (33,3%) van de responden gebruikt zijn telefoon niet in bed ’s ochtends. [Nee, nooit & Ja, maar alleen om mijn wekker uit te zetten] 8 (53,3%) van de respondenten gebruikt zijn telefoon minder dan 15 minuten. De overige 2 respondenten (13,3%) gebruikt het tussen de 30 en 45 minuten. Al met al significant minder dan voor het slapen.

Tagged under: Week 2, Onderzoek,