Gevolgen bioritme verstoringen
Een van de kernvragen van mijn onderzoek is waarom we ons druk moeten maken om bioritme verstoringen, zeker wanneer het gaat om kleine verstoringen. In dit artikel zal ik omschrijven waarom het belangrijk is.
Grote verstoringen
In de literatuur zijn veel, best wel enge, gevolgen te vinden van bioritme verstoringen, maar het gaat hier eigenlijk altijd om grote verstoringen:
Chronische moeheid
Sluiten
Chronische moeheid
Een verstoord ritme kan er voor zorgen dat je op verkeerde momenten gaat slapen en/of wakker wordt. Dit kan zorgen voor een chronisch tekort aan slaap waardoor je, uiteraard, chronisch moe bent. Deze vicieuze cirkel is moeilijk te doorbreken.
Verlaagde alertheid
Sluiten
Verlaagde alertheid
Iedereen weet dat moe achter het stuur zitten niet verstandig is, omdat je minder alert bent. Een verstoring van je bioritme kan er voor zorgen dat je voortdurend minder alert bent. Je kunt dan minder helder nadenken en moeilijker beslissingen maken.
Dit leidt uiteraard tot verhoogd risico op ongelukken en fouten.
Aankomen
Sluiten
Aankomen
Je kunt zwaarder worden door slecht te slapen, dat komt doordat je stofwisseling vertraagd en het hormoon hypocretine uit balans raakt. Deze balansverstoring zorgt er voor dat je meer trek hebt. Zo kan slecht slapen zorgen voor obesitas.
Psychologische klachten
Sluiten
Psychologische klachten
Denk hierbij bijvoorbeeld aan geïrriteerd zijn, stemmingswisselingen, lichte depressie, bepaalde vormen van zware depressie en constante stress.
Kortom: Goed slapen is goed voor de algemene mentale gezondheid.
Medische lichamelijke klachten
Sluiten
Medische lichamelijke klachten
Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes.
Zin in seks
Sluiten
Zin in seks
Je zin in seks kan afnemen als je bioritme verstoord is. Dit is zowel bij mannen als vrouwen geconstateerd.
Kleine verstoringen
Anders dan bij grote verstoringen zijn de effecten van kleine verstoringen minder duidelijk. Er is echter een duidelijke wereldwijde case waar wel goed naar gekeken is: Zomertijd. Komende zondag is het weer zo ver.
Bij de overgang tussen winter- en zomertijd gaat de klok een uur vooruit, waardoor je een uur minder kan slapen. Het maatschappelijk ritme heeft echter geen enkele overgansperiode. Er is opeens een nacht die voor iedereen een uur korter is dan normaal. Dat is gemiddeld 13% minder slaap.
Gemiddeld 13% minder slaap
Sluiten
(1uur / 8uur) * 100% = 12,5%
Omdat dit een jaarlijks terugkerend fenomeen is kunnen we heel effectief statestieken gebruiken om de effecten in kaart te brengen. Zo zijn er na de overgang van winter- naar zomertijd statisch significante toenames in...
- Ongelukken (bv. op het werk)
- Hartaanvallen (ongeveer +5%)
- Seasonal Affective Disorder (SAD). Beter bekend als winterdepressie. (ongeveer + 11%)
- Niet nuttig bezig zijn op het werk
Omgevormt van symptomen naar oorzaken (in volgorde):
- Verminderde alertheid
- Meer stress
- Veranderde gemoedstoestand (bv. somber, geïrriteerd)
- Minder motivatie
Het lijkt er op dat dit de belangrijkste effecten zijn, de volgende stap is kijken welke van deze 4 het grootste effect heeft. Dit ga ik doen door een vragenlijst te verspreiden.